Írogattam kulturális , történelmi témákban is, ezekből az érdekesebbnek tűnőket gyűjtöttem össze. A halálbüntetés históriájától kezdve a Corvin közi eseményeken át a középkori kódexekig számos területen (botcsinálta) szakértősködtem alkalmilag, közben azért néhány tanulságos interjút is készíthettem történészekkel, túlélőkkel, professzorokkal. Ezek mellett a vállaltan elfogult filmkritikáknak is helyet szorítottam.

Írástudók, forradalmárok és Havas Szófia
A Szépírók Társaságának vezetője, Csaplár Vilmos, és a Magyar Írószövetség 2007-ben megválasztott elnöke, Vasy Géza nyilatkozott '56 vállalhatóságáról, mai jelentőségéről és a nyilas forradalmárok sztereotípiájáról. Két író, két céh, két gondolatrendszer.
Az akasztófa árnyékában
Az emberiség igencsak változatos halálnemeket talált ki hosszú történelme során. Hogyan jutottunk el az ókori baltás kivégzésektől napjaink "emberségesebbnek" gondolt méreginjekciójáig? Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott összefoglaló a halálbüntetések históriájáról, a ma is alkalmazott módszerekről.Kis novemberi bolsevik hakni - avagy november 7-éről
Hálás téma a nagy októberi szocialista forradalom, lehetőséget kínál néhány évtizedeken át sulykolt mítosz szétzúzására. Kis történelmi rendrakás és ködoszlatás Leninnel, Sztálinnal, az Auróra cirkálóval, illetve sok bolsevikkal.Sosem halványuló Sziget-kék
Szabó Magda egyik kedvenc magyar íróm, történetei hozzátartoztak kamaszkoromhoz, és felnőtt fejjel is szívesen forgatom őket. Így szomorú megtiszteltetésnek éreztem, amikor a szerkesztőség nevében én búcsúzhattam el tőle néhány rövid gondolattal 2007 novemberében.

 

A Kárpát-medence titkos tájain - A Mehádiai-hegység
Az elmúlt években volt szerencsém bebarangolni a határon túli területek vadregényes tájait, így Erdély déli szélén, a Mehádiai-hegységben is járhattam. Erről a turisták által kevéssé ismert területről szól ez a kis ismertető, amely eredetileg a Zöldmúzeum oldalára készült, saját fényképekkel illusztrálva.

 

Hol ketyeg az ökológiai bomba? - Jávor Benedek helyzetértékelése
Mielőtt kevéssé dicső politikai pályafutását megkezdte volna, Jávor Benedek remek ökojogász volt. (Lehet, ma is az, csak erről kevesebbet hallunk.) A Kárpát-medence környezeti problémáit foglalta össze az akkor még habzó Rába-ügytől kezdve Verespatakon át a bősi vízlépcsőig.

 

Hlinka-politika - Beszélgetés Stark Tamás történésszel
Szlovákia meghatározó történelmi figurája egy radikális katolikus pap, Andrej Hlinka. A hozzá való viszonyulásról, a Benes-dekrétumokról, a szlovákok történelmi sérelmeiről is kérdeztem Stark Tamás történészt, illetve némi külpolitika is szóba került.

 

Nagyapám, Dr. Constantinovits Milán nyugdíjas főorvos a Corvin közben élt és dolgozott 1956-ban is, így az októberi ünnepi visszaemlékezéseknél nem kellett messzire mennem a témáért. A Corvin köz szerepéről írtam, és vele beszélgettem 2007. október 23-án is.


Molnár Szabolcs beszélt a reformáció 490. évfordulója kapcsán arról, hogy mit adott a protestantizmus a világnak, és mit adott katolikus egyháznak. Néhány gondolat az anyanyelvű igehirdetésről, anabaptizmusról, barokkról.

 
Vásárlási láz, felfokozott munkatempó, ideges szaladgálás az év végére hagyott feladatok miatt. A nagy rohanásban pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni advent igazi értelmét. Erről és a megoldási lehetőségekről beszélgettünk Szabó Tamás Ferenc teológussal.